miercuri, 23 martie 2011

grey is the most daring color


Pe când un PR curajos, un PR care să işte controverse, să nască uimiri, să închege coerenţe atât de neanticipate, încât şocante?

Un PR care să traducă advertisingul lui Oliviero Toscani şi să-şi asume acelaşi aplomb şi aceeaşi determinare în identificarea şi înfierarea stereotipiilor care ne guvernează indetectabile. Dar PR-ul nu-l poate numai traduce, ci şi continua pe Toscani, poate merge mult mai departe de atât.

Spre exemplu, e destul de bine ştiut, sau măcar intuit faptul că naţiunea română e amatoare de polarizare şi de raliere totală la una din cele două poziţii antagonice, care trece dincolo de însăşi raţiunea separării părţilor respective. Cu alte cuvinte, ne place să ne împărţim în tabere în funcţie de modul diferit în care fiecare vede posibilă întreţinerea evoluţiei spre mai bine, însă, în loc să colaborăm pentru atingerea mai binelui, aruncăm cu insulte din unii în alţii fără să înfăptuim niciun progres.

Nu, nu fugiţi atât de repede spre politic, domeniu oricum interzis, pentru că vorbim de companii. Gândiţi-vă la organizaţii cu interese oarecum conflictuale, care ar avea enorm de câştigat pur şi simplu prin respectul reciproc, prin posibilitatea discuţiei şi, în consecinţă, a consensului între cele două. O asociaţie creştină şi un instititut de cercetare genetică, o asociaţie pro-choice şi una pro-life...

Finanţarea atât a uneia, cât şi a celeilalte ar putea duce la intrigarea ambelor părţi, dar şi la naşterea de controverse în comunitate, ocazia ideală de a profita de atenţia acordată şi de a încerca a răspunde la întrebările ridicate printr-un discurs referitor la o societate deschisă şi armonioasă şi la dorinţa de înfăptuire a acesteia prin renunţarea la discreditarea Celuilalt bazată pe aspecte minore. Dacă nu e vorba de o colaborare între cele două părţi pentru o eventuală integrare a serviciilor, atunci ar putea chiar şi numai un apel individual pentru suspendarea tiparelor mentale prin care îi categorisim pe cei din jur, judecându-le faptele universal în funcţie de acest unic criteriu.

2 comentarii: