marți, 25 mai 2010

Don't ask. Just answer.



1. Crezi că o persoană care nu e religioasă poate avea un sistem de valori morale independent de acest lucru?


2. Ce părere ai despre faptul că în Polonia avortul la cerere este ilegal?

8 comentarii:

  1. 1. Da, depinde de educatie si nu de religie.
    2. That`s bullshit probabil pentru ca Biserica se implica prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Da, moralitatea nu tine neaparat de religie. Dar pana la urma, cred ca este mult mai usor sa impui unui om "de rand" norme morale prin intermediul religiei ( Daca faci x, vei ajunge in rai, daca faci y, vei ajunge in iad !), decat prin intermediul moralitatii in sine ( "Fa x - ca asa e bine"). Poate ma insel, dar mi se pare destul de plauzibil. Cred ca pana in secolul 21 era mai greu sa fi moral fara sa apartii si de o religie... (cel putin mai greu sa fi perceput ca moral).

    2. E clar ca nu poate sa duca la nimic bun trecerea in ilegalitate a avortului... ( avem cel mai bun exemplu in cazul Romaniei in timpul comunismului). Este ucidere pana la urma avortul? Nu mai mare "ucidere" decat folosirea metodelor contraceptive sau pur si simplu decizia de a nu avea un copil. Traumatizant pentru mama ? Este cam cu dus si intors... Cred ca sunt mult mai vizibile persoanele care militeaza impotriva avortului decat cele care au facut un avort si au mers mai departe. ( o matusa mai in varsta de-a mea a facut peste 20 :| serios... nu militez impotriva avortului, nici pentru, dar clar sunt impotriva folosirii lui drept metoda contraceptiva)

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Bineinteles. Cred chiar ca un sistem de valori coerent si motivat este foarte putin probabil sa apara in contextul constrangerii de catre normele religioase.
    2. O astfel de lege nu poate duce decat la inmultirea formelor "improvizate" de avort, in conditii neigienice, efectuate de catre persoane cu o pregatire indoielnica in domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. absolut, in felul asta macar nu ar mai fi ipocriti sau nu ar mai tine in viata glumele despre preotii carora le plac baieteii

    2. legea evident e stupida prin raportare la sistemul actual de referinta, din societatile democratice... totusi cine stie ce mecanism a determinat legea asta... sunt curioasa care au crezut ca va fi rezultatul la toata treaba asta

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Evident ca da. In principiu, o educatie timpurie isi poate lasa o amprenta mult mai longeviva asupra modului de gandire si comportamentului unei persoane in comparatie cu credinta oarba intr-o anume religie, care mai devreme sau mai tarziu va fi pusa sub semnul intrebarii. Oricum, e foarte discutabil...insa in general, cum oamenii tind sa opteze pentru ceva palpabil, cel mai probabil este ca educatia chiar sa ocupe loc fruntas cand vine vorba de construit un sistem de valori morale mai solid, pentru ca oricine poate observa repercusiunile propriului comportament.

    2.Ar fi mai multe de spus...dar pe scurt: cred ca este o decizie ce a pornit dintr-o gandire extrem de unilaterala which makes it all wrong from the beginning.

    RăspundețiȘtergere
  6. 1) Clar, religia e mai utila cand se doreste manipularea in masa a persoanelor care se ghideaza dupa normele acestea.

    2)Nu cred ca e o decizie tocmai buna insa depinde de anume a dus la asta. Desigur nu cred ca ar putea avea rezultate eficiente.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. Sigur, dar cred ca si religia ne indruma putin.
    2. Nu sunt de acord. Cred ca fiecare femeie are dreptul sa-si gestioneze propiul corp:->... E alegerea fiecareia ce vrea sa faca

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Hell yes! uite. eu nu merg niciodata la biserica. niciodata nu m-am spovedit, ori impartasit. nu simt nevoia sa fac asta. but i happen to believe i have some kickass moral standards. si sunt ferm convinsa ca nu au nici cea mai mica legatura cu ce cred eu despre religie. which happens to be this: "ah my chest it beating proud
    my chest suggest I am a man
    that no institution can knock down
    And around my neck is superstition
    hanging from a chain
    because i’ve got my gods but in the end
    I make my own way" (the cat empire-two shoes)

    2. rubbish. it's the kind of things that hit you in the face with a shovel. ai ramas gravida si nu-ti vrei copilul? da-ti doua palme, revino-ti. pastreaza-l, you can hit the little sucker oricand esti nervoasa. n-ai bani sa-l cresti? exista indemnizatii! sau poti oricand sa-l trimiti la cersit. iar daca ai multi, gandeste pozitiv! there is so much you can do with vision and an endless supply of expendable labour! avortul e un pacat. DA, chiar si cand se poate naste copilul cu retard sau o boala incurabila. cherish life!

    RăspundețiȘtergere